Hoe werkt de Chromecast?

De Google Chromecast (2) kost maar 39 euro en dat is niet veel voor een apparaat dat zoveel kan. Hoe werkt de Chromecast precies en hoe kan het dat deze HDMI media streamer maar 39 euro kost?

Werking Chromecast

De Chromecast is een HDMI media streamer (dongel). Het streamen wordt “Casten” genoemd. De Chromecast 1 heeft de vorm van een usb stick, de Chromecast 2 ziet er uit als een hockey puck.

De streamer werkt niet letterlijk door middel van streaming van je telefoon of tablet naar je TV: het zit iets anders. De stick werkt met de servers van Google, de ‘cloud’. Alle content die je naar je naar de Chromecast in je TV ‘streamt’, gaat eerst via de servers van Google. Vervolgens geeft Google automatisch een seintje dat bijvoorbeeld YouTube de video naar de dongel in je TV moet versturen. YouTube en Netflix behoorden tot de eerste applicaties die streaming op deze manier ondersteunden. Inmiddels bieden onwijs veel andere apps ook ondersteuning. Dit komt mede doordat de HDMI media streamer van Google inmiddels een groot succes is. Van de eerste generatie Chromecast zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. En met de Chromecast 2 lijkt het succes alleen maar groter te worden!

YouTube, Netflix en Spotify behoren tot de grootste partijen die de Chromecast ondersteunen.

Chromecast werking HDMI

Om de Chromecast in je WiFi netwerk op te nemen sluit je de Chromecast aan op een HDMI poort van je TV. Vervolgens installeer je de officiële app op je telefoon of tablet (iOS of Android) en volg je de stappen in de app. That’s it! Je kunt nu al gaan streamen.

Als je smartphone of tablet zich in hetzelfde netwerk bevindt als de Chromecast, zie je rechtsboven in de apps een zogenaamd Cast-icoontje. Zodra je hierop klikt zal er verbinding worden gemaakt met de stick in je TV, en kan je dingen naar je TV streamen. Ook vanaf de computer kan je verbinding maken met de Chromecast in je TV, je moet dan wel de Chrome browser geïnstalleerd hebben en daarin de Chromecast extensie toevoegen. Hierdoor wordt het mogelijk om films of foto’s eenvoudig te bekijken op het grotere scherm van je televisie, hoewel dit niet perfect werkt (zie ook hieronder bij Twee modes). Als je iets hebt aangezet op je computer of smartphone, kan je ondertussen je apparaat gewoon blijven gebruiken. Je telefoon of computer verstuurt eenmalig een signaal naar de dongel in je TV en die regelt vervolgens de rest. Dit zorgt er meteen voor dat de batterij van je telefoon langer mee gaat. Je kan Netflix vanaf je telefoon aanzetten en vervolgens de app sluiten en iets anders gaan doen. Erg handig dus!

Technologie achter Chromecast

DIAL
Om bijvoorbeeld video’s of afbeeldingen vanaf een extern apparaat naar je tv te sturen gebruikt Chromecast onder een technologie die het DIAL protocal heet (Discovery And Launch). DIAL is gezamenlijk door Netflix en Youtube (Google) ontwikkeld. DIAL werd voor het eerste gelanceerd in de Google TV’s waarmee Google eerder (tevergeefs) probeerde de TV markt te betreden. Op dit moment wordt DIAL in een breder scala van apparaten geïmplementeerd. Ook apparaten van andere fabrikanten.

Het DIAL protocol gebruikt een aantal bestaande protocollen, waaronder HTTP, SSDP(Simple Service Discovery Protocol) en UPnP (Universal Plug and Play). Door gebruik te maken van deze protocollen kan gecommuniceerd worden met apparaten die zich op hetzelfde WIFI kanaal bevinden. De Chromecast wordt als het ware een server, en je telefoon of tablet de client waarmee je opdrachten naar de server kan versturen. Bovenop het DIAL protocol heeft Google de “Google Cast screen-sharing” technologie ontwikkeld. Hierdoor wordt nog veel meer mogelijk dan met alleen DIAL het geval is.

Benieuwd naar hoe dit alles precies in zijn werking gaat? Lees dan dit uitgebreide engelse artikel.

TWEE MODES
De Chromecast kan in twee modes werken: de web apps mode en de tab casting mode.

In de web apps mode is de Chromecast eigenlijk gewoon een web browser die de content van een streaming server, bijvoorbeeld Youtube of Netflix, laat zien. Het enige wat er gebeurt als je op het Chromecast knopje klikt is dat de benodigde informatie om de pagina met de stream weer te geven naar de Chromecast wordt gestuurd. Deze laadt de pagina vervolgens en het streamen begint.

In de tab casting mode kun je een tabblad van de Chrome browser van je pc of laptop via de Chromecast op de tv tonen. In de tab casting mode haalt de Chromecast de pagina’s niet van internet maar van je pc of laptop. Deze mode maakt gebruik van WebRTC (Web Real-Time Communication) protocol. Deze mode is eigenlijk niet heel geschikt voor streaming media. De beeldkwaliteit is beperkt: maximaal 720p. Bovendien is er vaak sprake van ‘lag’.

Omdat de beste manier om media te streamen de web apps mode is, heb je voor het streamen van bestanden van je eigen schijf of apparaat een een media server (die de content levert) nodig en een app of client (die de informatie om de content weer te geven doorgeeft aan de Chromecast). Op dit moment zijn er nog niet echt veel van deze oplossingen. De beste en meest bekende is Plex. Lees ons artikel over Plex.

Chromecast apps

Bijna dagelijks komen er nieuwe apps bijna die ondersteuning voor de Chromecast hebben toegevoegd. Sinds de Chromecast 2 op de markt is beschikt de officiële app over de mogelijkheid om naar Chromecast-compatible apps te zoeken. Dit is een mooie manier om apps te vinden waarmee je nog meer met je Chromecast kunt doen.

Google heeft iets gemaakt waardoor je alle apps kan zien die Chromecast ondersteunen: de Cast Store. Naast de Cast Store heeft Google een  pagina met alle apps die ondersteuning bieden voor het casten en streamen vanaf je telefoon.

Bekijk de specificaties:  Chromecast specificaties.

62 gedachten over “Hoe werkt de Chromecast?

 • 20 februari 2015 om 16:03
  Permalink

  Had binnen 5 minuten een youtube filmpje op tv. Maar waar zit vervolgens de bediening ?

  Beantwoorden
  • 20 februari 2015 om 16:07
   Permalink

   Als je het filmpje via de Youtube app verstuurd hebt, dan zit de besturing ervan ook gewoon binnen die app. Als het filmpje geminimaliseerd is moet je hem eerst weer even openklikken.

   Beantwoorden
  • 20 juni 2020 om 08:31
   Permalink

   Werkt de Chrome Dongen ook zonder WiFi (camping)? Via AirPlay bv.

   Beantwoorden
 • 22 maart 2015 om 12:44
  Permalink

  Als je eenmaal verbinding hebt moet je je computer aanlaten of kan je computer daarna afsluiten?

  Beantwoorden
 • 29 maart 2015 om 13:13
  Permalink

  Hoi ,

  Ik ben van plan om een chromecast te kopen.
  Kan ik dan ook vanaf mijn tablet popcorn time opzetten
  En dan dat streaken op mijn Samsung smart TV?.

  Groetjes egidio Bruna

  Beantwoorden
 • 29 maart 2015 om 14:32
  Permalink

  Hallo Egidio,

  Dat kan inderdaad. Het “cast” logootje zal in de app verschijnen zodra je tablet op hetzelfde wifi zit als de chromecast in je tv.

  Succes!

  Beantwoorden
 • 1 april 2015 om 18:39
  Permalink

  dan mag jij mij vertellen waar die vast logootje staat bij popcorn time want ik hem niet vinden

  Beantwoorden
  • 1 april 2015 om 21:35
   Permalink

   Hallo Kai,

   Kan het zijn dat je het vanaf de IOS versie van popcortime probeert?
   Beide versies van Popcortime voor android ondersteunen het casten namelijk.

   Beantwoorden
   • 22 mei 2019 om 13:02
    Permalink

    Gebruikt de tv met Chromecast data van de telefoon?? Hoe werkt de verbinding precies?

    Beantwoorden
 • 27 april 2015 om 19:23
  Permalink

  Ik wil graag vanaf mijn desktop computer Popcorn time streamen naar de tv met de Google Chromecast, is dit mogelijk?

  Beantwoorden
 • 11 juli 2015 om 13:03
  Permalink

  KuN je een programma van je smart tv ook Streamen naar je tablet of laptop met behulp van Chromecast?

  Beantwoorden
  • 11 juli 2015 om 13:07
   Permalink

   Nee dat denk ik van niet. De chromecast is juist bedoeld voor verkeer naar een tv. Ik kan me ook geen situatie bedenken waarin dit wenselijk zou zijn. Alle smartTV apps hebben toch ook wel een app voor de tablet?

   Beantwoorden
 • 20 juli 2015 om 13:21
  Permalink

  ik heb een smarttv van Philips, maar kan daar geen netflix op kijken.
  kan het wel met de chromcast?

  Beantwoorden
  • 20 juli 2015 om 20:08
   Permalink

   Zeker kan dat met de Chromecast! Je kunt eenvoudig Netflix op je Android of iOS smartphone of tablet starten en dan op het Chromecast knopje drukken om het beeld op je tv weer te geven. Je telefoon/tablet dient vervolgens als afstandsbediening.

   Beantwoorden
  • 31 augustus 2015 om 21:13
   Permalink

   Zeker kan dat. Je moet wel apps gebruiken die de Chromecast ondersteunen maar die zijn er genoeg.

   Beantwoorden
 • 24 september 2015 om 10:53
  Permalink

  als ik vanaf mijn tablet netflix stream naar mijn tv en ik zet mijn tablet uit dan gaat op tv de serie die ik bekijk gewoon door.
  Hoe kan dit

  Beantwoorden
  • 13 juli 2018 om 03:10
   Permalink

   Ja dat blijft doorspelen.. Waarom? Omdat jij vanop je gsm doorgeeft aan chromecast dat het toestelletje dat moet streamen vanaf een bepaalde link.. Zodoende geeft je gsm door aan chromecast dat die vanop uw profiel van van Netflix data kan streamen.. Het controleren van je inlog en wachtwoord gaat vanzelf.. Zet je dan je gsm uit of tablet uit dan speelt het rustig verder.. Indien je een film dat echt enkel op je gsm/tablet gedownload is kan je die rechtstreeks streamen van je toestel naar chromecast maar dan dat kan enkel door constante stream van gsm/tablet naar de TV. Dat is dus voor je batterij wat minder en steek je indien deze methode beter je lader van gsm/tablet in. Netflix en YouTube gaan je gsm/tablet nadat het begint te spelen op de tv niet meer belast worden of practisch niet.

   Beantwoorden
 • 6 november 2015 om 18:42
  Permalink

  Wij hebben een Pioneer plasma uit 2004. Er is een HDMI (input) aansluiting aanwezig. Het lukt ons niet om de chromecast aan te sluiten om vervolgens Netflix te kijken. Is deze tv te oud (zit wel een HDMI aansluiting in….)

  Beantwoorden
 • 19 november 2015 om 20:29
  Permalink

  Ik ben van plan om misschien een chromecast te kopen, kan ik dan via mijn tablet mijn netflix app op mijn tv openen? Echt de app niet via browser

  Beantwoorden
 • 22 november 2015 om 21:57
  Permalink

  Hallo Kris, ja je kiest het cast-icoontje in de app om beeld via de Chromecast op de tv te krijgen. Vervolgens dient de app als afstandsbediening om bijv. te pauzeren.

  Beantwoorden
 • 24 november 2015 om 21:59
  Permalink

  Kan je de Chromecast Audio ook gebruiken als je device via waar je de audiostream hebt opgestart niet meer in huis is?
  Stel, ik start ‘s morgens via de internetradio app een radio station en ga daarna weg naar het werk met mijn telefoon mee. Blijft de radio dan spelen, of stopt dit zodra mijn telefoon buiten bereik is?
  Het gaat mij ook vooral om radio, ik zoek een oplossing om internetradio af te kunnen spelen via mijn nog prima home cinemaset en ik heb geen zin in eem groot apparaat of tuner, en het moet ook werken als ik zelf niet thuis ben 🙂

  Beantwoorden
 • 22 januari 2016 om 23:19
  Permalink

  Dag,
  Kan je met de Chromecast eigen gemaakte video-/fotobestanden vanuit de pc streamen naar de tv?
  Bekom je dan een zuivere weergave?
  Dank voor snel antwoord, ben wel geïnteresseerd in dat spul!

  Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 01:43
  Permalink

  Dag,

  graag wil ik duidelijkheid wat het mobiele dataverbruik is voor 2 uur TV kijken ?

  maw het dataverbruik (download, upload) dat nodig is om gedurende 2 uur mobiel internet te gebruiken om dan met Chromecast een 2 uur een TV programma in beeld en geluid te streamen.

  Beantwoorden
 • 31 januari 2016 om 10:56
  Permalink

  Wij hebben een 6 jaar oude smart tv van Philips, maar kunnen Netflix niet vinden in de app galery.
  Wij hebben beiden een iPhone. Kunnen wij voor deze combinatie een chromecast aanschaffen? We willen Netflix op tv bekijken. En welke versie is dan raadzaam; chromecast 2 of de ander?

  Beantwoorden
 • 4 februari 2016 om 23:48
  Permalink

  Hallo,
  Ik heb een bloutooth koptelefoon, kan je dan ook via de chromecast geluid van de tv ontvangen?

  Beantwoorden
 • 26 juni 2016 om 13:55
  Permalink

  Kan ik een chromecast ook gebruiken om content vanaf mn telefoon naar mn tv te streamen als er geen wifi aanwezig is ?

  Beantwoorden
 • 11 augustus 2016 om 19:17
  Permalink

  Is het mogelijk om van een pc waarop je daar kijkt naar yelo tv van telenet, om dit beeld te streamen naar je tv?

  Beantwoorden
 • 6 december 2016 om 17:52
  Permalink

  Kan ik op een simpele manier het beeld dat ik op mijn ipad heb streamen naar de tv ? Alleen het beeld laten zie dat ik op mijn ipad heb.

  Heel graag reactie !

  Beantwoorden
  • 9 december 2016 om 14:36
   Permalink

   Helaas is dat niet mogelijk.
   Bij Android hebben ontwikkelaars toegang tot de code van het volledige OS. Bij iOS is dat niet het geval, en aangezien Apple een concurrent is van Google is de kans niet erg groot dat Apple zelf een cast van het volledige scherm in gaat bouwen in iOS.

   Beantwoorden
 • 5 januari 2017 om 03:27
  Permalink

  Ik heb streams die ik met de app twitch naar de chromecast stuur maar ik kan het beeld niet helemaal zien de randen lijken eraf te vallen wat kan ik hier aan doen

  Beantwoorden
 • 11 januari 2017 om 11:53
  Permalink

  Hallo experts,
  heb de Chromecast Ultra in huis gehaald om die (o.a.) als UHD-mediaspeler te gebruiken voor op de NAS opgeslagen films (ook 4K/UHD).
  Ik krijg dat echter niet voor elkaar.
  Als ik zo’n film van de NAS wil kijken, moet ik net zoals vroeger die film afspelen met bijv. Media Player Classic of VLC op de pc (die ook verbonden is met de tv).
  Ik wilde niet mijn pc hoeven te gebruiken om die films te zien, dus dacht ik aan de Chromecast Ultra. Tot nu toe wil dat niet. Termen als ‘je moet dat casten’ en stream dit” vliegen om je oren, maar het apparaat is niet in staat een filmpje af te spelen vanaf mijn netwerk.
  Wat kan een pc meer dat de Chromecast Ultra waar het het afspelen van films van een NAS betreft?
  Ik snap er even niks van!
  Please help!!

  Beantwoorden
 • 18 januari 2017 om 12:34
  Permalink

  Ik heb chromecast aangesloten maar krijg bij icoontje op iPad disconnect. Kan geen verbinding maken tussen iPad en tv. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden
 • 13 februari 2017 om 13:38
  Permalink

  Mijn chrome cast heeft altijd goed gewerkt maar van de een op andere dag heb ik allen geluid en geen beeld. Ik heb een Philips tv van 8 jaar oud maar het heeft altijd goed gewerkt. Heeft het iets met de instellingen te maken??

  Beantwoorden
 • 7 april 2017 om 15:31
  Permalink

  Vraagje: Welke internetverbinding gebruikt de chromecast? Ik heb thuis een trage internetverbinding en een 4g+ telefoonverbinding zonder datalimiet. Kan ik die gebruiken?

  Beantwoorden
 • 1 juni 2017 om 17:52
  Permalink

  Waarom krijg boj de chromecast een micro HDMI-kabel aansluiting met usb-lader, waar heb je die voor nodig?

  Beantwoorden
  • 5 november 2017 om 11:22
   Permalink

   Hallo

   Hoe krijg ik het voor elkaar om fotos van mojn telefoon beeldvullend op tv te krijgen .dus zonder zwarte randen?

   Beantwoorden
 • 7 augustus 2017 om 09:26
  Permalink

  Kan ik de chromecast ook bedienen als deze op een netwerk thuis staat aangesloten en ik mij bevind op een werk locatie (waar ik ook de beschikking heb over internet/WIFI)?

  Beantwoorden
 • 6 september 2017 om 11:28
  Permalink

  Op de camping heb ik TV (Digitenne ) en ook WiFi ( heb zelf een WiFi powerversterker ) .Ik heb mijn iPad 2 met Netflix , die op de camping prima werkt. Als ik nu een chromecast wil gebruiken wil dat met de camping WiFi .

  Beantwoorden
  • 2 januari 2018 om 22:18
   Permalink

   Ha Jos is dat inmiddels gelukt. Ik heb namelijk hetzelfde probleem en ben benieuwd hoe jij het hebt opgelost.

   Beantwoorden
 • 1 december 2017 om 10:43
  Permalink

  ik heb een Bluetooth audio. nu ik de Google cromecast heb geïnstalleerd kan ik geen verbinding meer vanuit me telefoon met audio maken en heb dus enkel geluid uit de beamer. hoe kan ik dit oplossen?

  Beantwoorden
  • 28 april 2018 om 12:10
   Permalink

   Ha Angelique, ik heb hetzelfde probleem. Heb jij inmiddels een oplossing gevonden?

   Beantwoorden
 • 25 december 2017 om 12:09
  Permalink

  Hoi ben van plan om der ook 1 te kopen. En is het ook mogelijk om op je fb te gaan en Snapchat ens

  Beantwoorden
 • 30 december 2017 om 09:55
  Permalink

  beste
  werkt de google cromecast ook met 4G

  Beantwoorden
 • 13 januari 2018 om 20:40
  Permalink

  Hallo, kan ik de chromecast ook gebruiken om spotify af te spelen via mijn cd speler/boxen?

  Beantwoorden
 • 24 januari 2018 om 11:20
  Permalink

  Hallo, ik heb Chromecast geïnstalleerd. Met de Samsung kan ik gelijk de Italiaanse zenders via chimerarevo op mijn tv kijken. Met de IPhone krijg ik nergens de Chromecast icoontje. Ik begrijp dat voor iPhone een extra app voor nodig is. Weet iemand welke? En hoe werkt het? Alvast bedankt voor de hulp.

  Beantwoorden
 • 7 februari 2018 om 11:14
  Permalink

  Hallo, kan je met de Chromecast ook tv programma’s ontvangen die ik nu met de satellietschotel via een Griekse satelliet ontvang? Betreft voornamelijk Roemeense tv programma’s.

  Beantwoorden
 • 14 februari 2018 om 15:42
  Permalink

  Hallo,
  Ik heb op dit moment (wonende in Frankrijk) een schotelantenne + Canaldigitaal-abonnement. Met ruig weer heb ik geen ontvangst. Kan ik met een chromecast rechtstreeks tv kijken (als de wifi het doet uiteraard)?

  Beantwoorden
 • 22 maart 2018 om 14:00
  Permalink

  kan ik met een chromecaest iptv smart ontvangen en installeren ?

  Beantwoorden
 • 8 december 2018 om 19:41
  Permalink

  Hoe maak ik contact tussen chroma staat en mijn pc met vaste internetverbinding? Ik wil NL films die ik gedownload heb via mijn tv kijken?

  Beantwoorden
 • 23 maart 2019 om 15:55
  Permalink

  Ik heb vandaag een chromecast aangeschaft en op mijn lg tv aan gesloten voor ik kan casten moet ik eerst het ingang signaal (HDMI 1) instellen op mijn tv IPV antenne ingang..vraag ; kan het zo ingesteld worden dat bij casten automatisch beeld verkregen word IPV steeds het ingangs signaal te wijzigen ( tv of casten) thnx

  Beantwoorden
 • 19 mei 2019 om 19:46
  Permalink

  Kan ik een chromecast gebruiken om via 4G te streamen. Dit van smartphone naar tv? Thx

  Beantwoorden
 • 25 mei 2019 om 12:20
  Permalink

  Hallo, ik heb een Samsung plasma tv: ps-42C7H met HDMI-ingang aan de achterzijde. Als ik de chromecast inplug krijg ik 1 sec verbinding en daarna springt ie weer op blauw scherm met ‘Geen signaal’, dit is al de 2e chromecast waarbij ik het probeer. Is mijn tv te oud of doe ik iets anders verkeerd? Ik heb alle stappen in de app gevolgd maar krijg die code ook niet in beeld op tv..

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *