De Google Chromecast (2) kost maar 39 euro en dat is niet veel voor een apparaat dat zoveel kan. Hoe werkt de Chromecast precies en hoe kan het dat deze HDMI media streamer maar 39 euro kost?

Werking Chromecast

De Chromecast is een HDMI media streamer (dongel). Het streamen wordt “Casten” genoemd. De Chromecast 1 heeft de vorm van een usb stick, de Chromecast 2 ziet er uit als een hockey puck.

De streamer werkt niet letterlijk door middel van streaming van je telefoon of tablet naar je TV: het zit iets anders. De stick werkt met de servers van Google, de ‘cloud’. Alle content die je naar je naar de Chromecast in je TV ‘streamt’, gaat eerst via de servers van Google. Vervolgens geeft Google automatisch een seintje dat bijvoorbeeld YouTube de video naar de dongel in je TV moet versturen. YouTube en Netflix behoorden tot de eerste applicaties die streaming op deze manier ondersteunden. Inmiddels bieden onwijs veel andere apps ook ondersteuning. Dit komt mede doordat de HDMI media streamer van Google inmiddels een groot succes is. Van de eerste generatie Chromecast zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. En met de Chromecast 2 lijkt het succes alleen maar groter te worden!

YouTube, Netflix en Spotify behoren tot de grootste partijen die de Chromecast ondersteunen.

Chromecast werking HDMI

Om de Chromecast in je WiFi netwerk op te nemen sluit je de Chromecast aan op een HDMI poort van je TV. Vervolgens installeer je de officiële app op je telefoon of tablet (iOS of Android) en volg je de stappen in de app. That’s it! Je kunt nu al gaan streamen.

Als je smartphone of tablet zich in hetzelfde netwerk bevindt als de Chromecast, zie je rechtsboven in de apps een zogenaamd Cast-icoontje. Zodra je hierop klikt zal er verbinding worden gemaakt met de stick in je TV, en kan je dingen naar je TV streamen. Ook vanaf de computer kan je verbinding maken met de Chromecast in je TV, je moet dan wel de Chrome browser geïnstalleerd hebben en daarin de Chromecast extensie toevoegen. Hierdoor wordt het mogelijk om films of foto’s eenvoudig te bekijken op het grotere scherm van je televisie, hoewel dit niet perfect werkt (zie ook hieronder bij Twee modes). Als je iets hebt aangezet op je computer of smartphone, kan je ondertussen je apparaat gewoon blijven gebruiken. Je telefoon of computer verstuurt eenmalig een signaal naar de dongel in je TV en die regelt vervolgens de rest. Dit zorgt er meteen voor dat de batterij van je telefoon langer mee gaat. Je kan Netflix vanaf je telefoon aanzetten en vervolgens de app sluiten en iets anders gaan doen. Erg handig dus!

Technologie achter Chromecast

DIAL
Om bijvoorbeeld video’s of afbeeldingen vanaf een extern apparaat naar je tv te sturen gebruikt Chromecast onder een technologie die het DIAL protocal heet (Discovery And Launch). DIAL is gezamenlijk door Netflix en Youtube (Google) ontwikkeld. DIAL werd voor het eerste gelanceerd in de Google TV’s waarmee Google eerder (tevergeefs) probeerde de TV markt te betreden. Op dit moment wordt DIAL in een breder scala van apparaten geïmplementeerd. Ook apparaten van andere fabrikanten.

Het DIAL protocol gebruikt een aantal bestaande protocollen, waaronder HTTP, SSDP(Simple Service Discovery Protocol) en UPnP (Universal Plug and Play). Door gebruik te maken van deze protocollen kan gecommuniceerd worden met apparaten die zich op hetzelfde WIFI kanaal bevinden. De Chromecast wordt als het ware een server, en je telefoon of tablet de client waarmee je opdrachten naar de server kan versturen. Bovenop het DIAL protocol heeft Google de “Google Cast screen-sharing” technologie ontwikkeld. Hierdoor wordt nog veel meer mogelijk dan met alleen DIAL het geval is.

Benieuwd naar hoe dit alles precies in zijn werking gaat? Lees dan dit uitgebreide engelse artikel.

TWEE MODES
De Chromecast kan in twee modes werken: de web apps mode en de tab casting mode.

In de web apps mode is de Chromecast eigenlijk gewoon een web browser die de content van een streaming server, bijvoorbeeld Youtube of Netflix, laat zien. Het enige wat er gebeurt als je op het Chromecast knopje klikt is dat de benodigde informatie om de pagina met de stream weer te geven naar de Chromecast wordt gestuurd. Deze laadt de pagina vervolgens en het streamen begint.

In de tab casting mode kun je een tabblad van de Chrome browser van je pc of laptop via de Chromecast op de tv tonen. In de tab casting mode haalt de Chromecast de pagina’s niet van internet maar van je pc of laptop. Deze mode maakt gebruik van WebRTC (Web Real-Time Communication) protocol. Deze mode is eigenlijk niet heel geschikt voor streaming media. De beeldkwaliteit is beperkt: maximaal 720p. Bovendien is er vaak sprake van ‘lag’.

Omdat de beste manier om media te streamen de web apps mode is, heb je voor het streamen van bestanden van je eigen schijf of apparaat een een media server (die de content levert) nodig en een app of client (die de informatie om de content weer te geven doorgeeft aan de Chromecast). Op dit moment zijn er nog niet echt veel van deze oplossingen. De beste en meest bekende is Plex. Lees ons artikel over Plex.

Chromecast apps

Bijna dagelijks komen er nieuwe apps bijna die ondersteuning voor de Chromecast hebben toegevoegd. Sinds de Chromecast 2 op de markt is beschikt de officiële app over de mogelijkheid om naar Chromecast-compatible apps te zoeken. Dit is een mooie manier om apps te vinden waarmee je nog meer met je Chromecast kunt doen.

Google heeft iets gemaakt waardoor je alle apps kan zien die Chromecast ondersteunen: de Cast Store. Naast de Cast Store heeft Google een  pagina met alle apps die ondersteuning bieden voor het casten en streamen vanaf je telefoon.

Bekijk de specificaties:  Chromecast specificaties.