Harde schijf streamen naar Chromecast: gebruik Plex

De Chromecast is uit in Nederland en de eerste apps zijn al op de markt verschenen. Google Chromecast heeft apps nodig om te werken en als je niet op zoek gaat naar apps, kun je alleen gebruik maken van YouTube, Netflix en een aantal andere grote partijen. Dat is zonde: er zijn immers veel apps nu al beschikbaar die je in staat stellen veel meer te doen met je Chromecast. Wil je media van je harde schijf streamen naar je Chromecast, dan kan dat nu al!

Media van je harde schijf streamen

Als je veel media op een harde schijf hebt, zou het fijn zijn om dat te streamen naar een TV zodat je het niet op een klein beeldscherm hoeft te kijken. De oplossing is er al: Plex. Plex is te downloaden op alle besturingssystemen (ook iOS en Android!) en is gratis. Om gebruik gemaken van de Chromecast stream, moet je echter wel een paar euro betalen.

Plex Chromecast

 

Plex is een mediacenterdienst, die een mooi overzicht maakt van alle media die jij in de Plex map zet. Zo kun je met je Chromecast heel fijn zoeken naar de juiste film of serie. Je kan ook uitgebreid sorteren en filteren, zo veel als je zelf wilt. De NPO en RTL hebben nog geen Chromecast ondersteuning, maar via Plex kan het wel! Snel internet bevordert de kwaliteit van je Chromecast. Een manier om je internetsnelheid te verhogen, is door gebruik te maken van glasvezel. Wil je meer weten over glasvezel, kijk dan eens bij de glasvezel info.

Een andere oplossing om de snelheid te verhogen is om de Chromecast bekabeld aan te sluiten op het internet met behulp van de Chromecast ethernet-adapter. Op het moment van schrijven is deze nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Protip: Sluit met behulp van een otg kabeltje (€3,99) eenvoudig een hardeschijf of usb stick vol met foto’s en video’s aan op je smartphone of tablet.

Als je media-bestanden op een Synology NAS staan opgeslagen kun je als alternatief voor Plex ook de apps van Synology gebruiken om content te streamen naar de Chromecast. Kijk hier voor meer informatie.