Google Nest Home: veel meer dan een slimme speaker

Slimme thermostaten, slimme lampen, slimme speakers: steeds meer connected devices doen hun intrede in onze woning. Google Nest Home is echter meer dan een slimme speaker, het is de volgende stap in de ontwikkeling van het slimme huis. In dit artikel leggen we je uit waarom Google Nest Home zo’n interessante ontwikkeling is en wat je er precies mee kunt.

De strijd om het slimme huis

Er woedt een felle strijd in de markt voor domotica ofwel huisautomatisering. Fabrikanten kondigen het een na het andere slimme apparaat aan, ons huis wordt steeds meer “connected”. Om die slimme apparaten met het netwerk te verbinden en te bedienen leveren ze daarvoor tevens hardware (bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge) of apps. De makers van al die devices realiseren zich uiteraard dat ze niet de enige aanbieder van slimme apparaten zijn en en dat de consument behoefte heeft aan onderlinge connectiviteit en interactie. Apparaten moeten elkaar “zien” en op elkaar kunnen reageren.  Ze maken daarom hun Home Automation Systeem compatible met andere systemen. Het resultaat is dat er diverse Domotica platformen zijn die naast elkaar draaien en die al dan niet met elkaar samenwerken. Het risico is aanwezig dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet.

Google Nest Home: persoonlijke assistent met spraakherkenning

Google HomeDe Google Nest Home is naast een slimme speaker een oplossing voor het bedienen van apparaten door middel van spraakcommando’s. Het hart van Google Nest Home bestaat uit Google Assistent, Google’s laatste versie van een persoonlijke assistent die je met spraakcommando’s kunt bedienen. Google Assistent wordt gezien als een upgrade of uitbreiding van “Google Now – designed to be personal” en een uitbreiding van de bestaande “OK Google” stembesturing.

Google Assistent is geen nieuwe vinding, de grootste concurrenten hebben ook personal assistents. Zo is er Apple’s Siri, Cortana van Microsoft’s Cortana en Alexa van Amazon.

Google introduceerde de Google Assistant tijdens het Google I/O event in mei 2016 en lanceerde het op de Google Pixel en de Google XL smartphones. Vervolgens werd de Assistent onderdeel van Google Home en daarna van Android Wear 2.0.

De gedachte achter Google Assistent is dat deze straks overal aanwezig is: in huis, onderweg, op je smartwatch, in de auto enzovoort. Google Nest Home neemt daarbij de huiskamer voor zijn rekening.

Hoe werkt Google Assistent?

Wat de Google Assistent bijzonder maakt is dat hij is ontworpen om conversaties te voeren. Dat houdt in dat je een vraag kunt stellen gevolgd door diverse vervolgvragen, waarbij Google Assistent in staat is om verbaal te reageren in de context van de conversatie. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt “Wat is de hoofdstad van Spanje” zal Google Assistent (Google Home) antwoorden met iets als “De hoofdstad van Spanje is Madrid”. Wanneer je vervolgens vraagt “Wat is de temperatuur daar?” zal Assistent weten dat je de temperatuur in Madrid bedoelt. Met de Google Assistent komt kunstmatige intelligentie dus weer een stap dichter bij. Je zult merken dat je met de huidige Assistent al hele gesprekken kunt voeren.

De Google Assistent wordt geactiveerd door het commando “OK Google” of “Hey Google”, gevolgd door een vraag of commando.

De talloze mogelijkheden van Google Home zijn onderverdeeld in een aantal categorieën:

  1. Geniet van entertainment
  2. Krijg antwoorden
  3. Beheer taken
  4. Plan je dag
  5. Beheer je huis
  6. Plezier hebben

Op de site madebygoogle.com vindt je een overzicht van de mogelijkheden die de Google Home je in elk van deze categorieën biedt.

Welke apparaten ondersteunt Google Nest Home?

Google Nest Home kan in ieder geval gekoppeld worden met andere Nest producten zoals de Nest Cam en Nest Learning Thermostat. Daarnaast is er ondersteuning voor de Philips Hue lampen en de speakers van Sonos . Ook is er (uiteraard) ondersteuning voor de Google Chromecast.

Alle bekende muziekdiensten, van Spotify tot Deezer, kunnen eveneens worden gekoppeld met Google Nest Home. Ook is het mogelijk om audio te ‘casten’ vanaf je computer of laptop.

Google Nest Home kopen

Op het moment van schrijven (maart 2017) is de Google Nest Home nog niet te koop in Nederland. De verwachting is dat de slimme speaker wel in 2017 naar Nederland komt. Het is nog even afwachten of de Nederlandse taal dan ook wordt ondersteund. Voorlopig spreekt en begrijpt de Google Home / Google Assistant alleen Engels.

Wat kost de Google Home? In dollars kost de Google Home op dit moment $179.99. De verwachting is dat de prijs in Nederland in Euro’s ongeveer hetzelfde zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *