Foto’s op tv bekijken met Chromecast

In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je je eigen foto’s op de tv kunt bekijken met Chromecast. We gaan daarbij uit van Google foto’s en laten je twee manieren zien om van je favoriete foto’s te genieten op het scherm van je tv. Voor wie niet bekend is met Google foto’s leggen we verderop in dit artikel ook uit hoe Google foto’s werkt.

Methode 1: eigen foto’s op de Chromecast bekijken via de Google foto’s app

Google foto's chromecastDit is de makkelijkste methode, het enige wat je nodig hebt is de Google Foto’s app op je iPhone, Android telefoon of tablet, en uiteraard foto’s om te bekijken. In de app kies je de “cast” knop, je kiest de Chromecast die met je tv is verbonden en vervolgens zullen de foto’s die je kiest op het scherm van je tv worden getoond.

Methode 2: eigen foto’s op de Chromecast bekijken als deze niet wordt gebruikt

Als de Chromecast niet in gebruik is, staat deze in de zogenaamde ambient-modus (de screensaver mode). Je kunt daarbij Je hebt een aantal keuzes wat je in deze ambient-modus op het scherm wilt tonen. Eén van de mogelijkheden betreft het weergeven van je eigen foto’s uit Google Foto’s. Dit stel je in met de Google Home app. Om je eigen foto’s via de Chromecast op je tv weer te geven moeten deze onderdeel zijn van albums. Je moet dus eerst een aantal albums aanmaken om deze optie te kunnen toepassen.

 • Eigen foto's Chromecast achtergrondZorg dat de Google Home app is geïnstalleerd op je telefoon of tablet
 • Start de Google Home app
 • Zoek je Chromecast op en tik daar op
 • Kies rechtsboven voor “Instellingen”
 • Scroll omlaag en kies Ambient-modus
 • Nu heb je drie opties, kies de optie “Google foto’s”
 • Je kunt nu de albums selecteren die je weer wilt geven in de Ambient-modus van de Chromecast. Bovendien zijn er nog wat extra opties, onder andere om aan te geven hoe je met foto’s in portrait stand wilt omgaan, en of je extra informatie over de foto’s op het scherm wilt tonen.

Google foto’s – hoe het werkt

Google foto’s is een onderdeel van de cloud functionaliteiten die je krijgt als je een Google account hebt. In Google foto’s kun je je hele fotocollectie opslaan en beheren. Je kunt albums maken, foto’s en albums met anderen delen, foto’s bewerken enzovoort.
Google foto’s is in de afgelopen jaren behoorlijk volwassen geworden. Eerst was het gebruik van Google foto’s sterk verweven met het gebruik van Google Drive, wat voor de nodige verwarring bij gebruikers zorgde. Inmiddels zijn de twee van elkaar losgekoppeld en is het allemaal een stuk transparanter.

Om met Google foto’s als Cloud oplossing te kunnen werken heb je een Google account nodig. Als je gebruikt maakt van Gmail of van andere Google diensten zoals YouTube of Google+ zul je al een account hebben. Heb je nog geen account dan moet je een account aanmaken. Dat kun je hier doen: https://accounts.google.com/SignUp?hl=nl

Heb je eenmaal een Google account dan kun je de Google foto’s app installeren op je iPhone, Android telefoon of tablet, of je opent Google foto’s via de browser (https://photos.google.com). Vervolgens moet je foto-collectie nog worden toegevoegd. Hoe dat werkt hangt een beetje af van de plaats waar je je foto’s tot dat moment bewaarde. We gaan daar in dit artikel niet heel diep op in, maar willen je wel kort op weg helpen:

 • voor foto’s die op je laptop staan ga je naar https://photos.google.com en kies je “uploaden”
 • om foto’s van je telefoon (of tablet) naar Google foto’s te zetten open je de Google foto’s app, selecteer je de foto’s en kies je voor “Nu backup maken”. De foto’s worden nu ge-upload. Ze staan daarna dus zowel op je telefoon als in Google foto’s (in de cloud). Omdat je ze heel makkelijk vanuit Google foto’s kunt raadplegen kun je ze nu van de telefoon verwijderen. Dat doe je met de optie “Ruimte vrijmaken”.

Automatische backup maken in Google Foto’s

Je kunt Google foto’s zo instellen dat nieuwe foto’s automatisch worden toegevoegd aan Google foto’s en dus veilig in de cloud staan. Dit kun je instellen via de optie “Back-up inschakelen”. Ook daarbij geldt wat hiervoor is gezegd, dat je vervolgens de foto’s van je apparaat kunt verwijderen met “Ruimte vrijmaken”.

Let op: bij het automatisch back-uppen van foto’s moet je goed op de uploadgrootte van de foto’s (en video’s) letten. Je kunt kiezen voor opslaan in hoge kwaliteit en in oorspronkelijke kwaliteit. Opslaan in hoge kwaliteit kost minder ruimte maar gaat ten koste van de kwaliteit. Als Google foto’s de enige plek is waar je foto’s bewaart, vraag je dan af of je dit wilt. Ons advies is te kiezen voor de oorspronkelijke kwaliteit.

Tot 1 juni 2021 is het opslaan van foto’s in basis / hoge kwaliteit gratis. De ruimte die deze bestanden innemen telt niet mee voor je totale opslagcapaciteit. Na deze datum is dat niet meer zo en kosten deze foto’s ook opslagruimte.

Is Google foto’s gratis?

Het gebruik van Google foto’s is gratis, maar de opslagcapaciteit heeft een limiet van 15 GB. Deze 15 GB wordt gebruikt door Gmail, Google Drive en Google foto’s.  Heb je, of maak je veel foto’s, dan zal deze opslagcapaciteit niet toereikend zijn. Je kunt dan de capaciteit uitbreiden door een Google One abonnement te nemen. Check hier de actuele prijzen.

Een gedachte over “Foto’s op tv bekijken met Chromecast

 • 11 april 2021 om 16:24
  Permalink

  De foto’s die via Google foto’s op mijn tv gecast worden zijn van mindere kwaliteit, vooral wat kleur betreft. Is dit normaal en hoe kan ik het verhelpen?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *