Chromecast met Google TV

Met de nieuwe Chromecast met Google TV breekt Google met het verleden. De eerdere versies van de Chromecast verschillen weliswaar in uiterlijk en specificaties, maar komen in essentie met elkaar overeen. Het zijn apparaten die dienen als doorgeefluik om beelden op een TV of monitor weer te geven. Voor meer informatie zie het artikel “Hoe werkt de Chromecast?“. 

Wat is de “Chromecast met Google TV”

De Chromecast met Google TV is niet langer alleen een apparaat dat content naar een scherm stuurt (“cast”), hoewel dit uiteraard nog steeds mogelijk is, maar een apparaat met een eigen besturingssysteem. Een minicomputer dus eigenlijk. De Chromecast 2020 is daarmee vergelijkbaar met Apple TV, de Xiaomi MiBox en de Fire TV Stick.  Het is de eerste Chromecast die beschikt over een afstandsbediening en over een on-screen gebruikersinterface. Deze interface heeft de naam “Google TV”, vandaar de naam van deze nieuwe versie van de populaire mediastreamer. Met de meegeleverde Bluetooth afstandsbediening wordt de gebruikersinterface bediend. 

De Chromecast 2020 met Google TV wordt van stroom voorzien via de (meegeleverde) adapter, via een USB-kabel wordt aangesloten op de USB-C poort van de streamer. De Chromecast en afstandsbediening zijn beschikbaar in : Snow, Sky, and Sunrise.

Zie het artikel “Wat is Google TV?” voor meer informatie over Google TV.

Chromecast met Google TV kopen in Nederland

De Chromecast 2020 is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar al wel te koop via Bol.com (partners). Wil je deze Chromecast met Google TV kopen, hou er dan wel rekening mee dat niet alle opties meteen beschikbaar zullen zijn. Daarvoor moet je toch wachten op de officiële release in Nederland. 

Actuele laagste prijzen van de Chromecast met Google TV
Bol.com
88,00 Bekijk
Bol.com
87,00 Bekijk

De vraag is natuurlijk of deze Chromecast de moeite waard is om aan te schaffen in plaats van de Chromecast 3 of de Chromecast Ultra. Het antwoord daarop is ja. De Chromecast met Google TV kan namelijk 4K beelden weergeven en dat is iets wat de Chromecast 3 niet kan. De Chromecast Ultra kan wel 4K beelden weergeven maar deze Chromecast is duurder dan de Chromecast met Google TV en kan minder. Mocht je op korte termijn met Google Stadia aan de slag willen dan is de Chromecast Ultra de enige optie. de Chromecast met Google TV ondersteunt op dit moment namelijk Google Stadia nog niet.

Mogelijkheden Chromecast met Google TV

De functie van de Chromecast met Google TV is net als bij zijn voorgangers hetzelfde gebleven, n.l. het er naar toe streamen (casten genoemd) van content van andere devices, en het weergeven van deze content op het apparaat waarmee de Chromecast is verbonden. De Chromecast met Google TV kan video met een resolutie tot 4K weergeven en ondersteunt HDR via de formaten Dolby Vision, HDR10 en HDR10+. Daarnaast worde de audio-formaten Dolby Digital, Dolby Digital Plus, and Dolby Atmos.

De afstandsbediening beschikt over speciale knoppen voor het openen van YouTube en Netflix en voor het geven van spraakcommando’s of zoekopdrachten via de ingebouwde microfoon. De afstandsbediening kan worden geprogrammeerd om het geluid en de input van TV’s en soudbars te bedienen via HDMI-CES of infrarood signalen. 

Op de Chromecast met Google TV kunnen apps en games worden geïnstalleerd die je vervolgens kunt selecteren en starten met de afstandsbediening. Je kunt de apps die je vaak gebruikt toevoegen aan de “For You” optie in het menu. Hiervoor is het wel nodig dat de Chromecast 2020 officieel in Nederland is uitgebracht, tot die tijd zul je het zonder deze optie moeten doen.

4K resolutie

Zoals gezegd was het weergeven van 4K video tot nog toe alleen mogelijk met een speciale uitvoering van de Chromecast, de Chromecast Ultra. Omdat de Chromecast 2020 ook 4K beelden aan kan en bovendien goedkoop is, zijn de dagen van de Chromecast Ultra geteld. Wel is de Chromecast Ultra op dit moment de enige Chromecast die werkt met Google Stadia, de cloud gaming service van Google. Daar komt verandering in want de Chromecast met Google TV zal in de eerste helft van 2021 ook ondersteuning van Google Stadia gaan bieden.

Specificaties Chromecast met Google TV

Benieuwd naar de specificaties van de Chromecast met Google TV? Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken:

Processor: quad-core ARM
RAM: 2GB
Storage: 4GB
Connectiviteit: wife ac, Bluetooth, HDMI 2.0b (HDCP2.2)
Software: Android TV (Android 10)
Format support: tot 4K @ 60Hz, Dolby Vision, HDR10, HDR10+; Dolby Atmos, Digital en Digital Plus
Dimensies: 162 x 61 x 12,5mm
Gewicht: 55g

De Chromecast met Google TV is gemaakt van 46% gerecycled plastic in zijn mechanische delen. De afstandsbediening maakt gebruik van AAA batterijen, de twee meegeleverde batterijen zijn niet oplaadbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *