Videobestanden op je pc of laptop afspelen op Chromecast

Het is met een Chromecast mogelijk om zowel internet content (bijv. Youtube filmpjes) te streamen als lokale content, bijvoorbeeld films die op je pc of laptop zijn opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan films die op een laptop of pc staan, of het streamen van een tabblad in Google Chrome.

Verschil tussen streamen van internet of van pc/laptop

Er is echter wel een verschil tussen het streamen van internet content en het rechtstreeks streamen van een apparaat. Bij het streamen van internet content haalt de Chromecast zelf de audio- of videostream van het internet. Je device speelt daarbij geen rol, het dient “slechts” voor de bediening. Hierdoor wordt je device niet belast met allerlei zaken, en de kwaliteit van de Wifi connectie van jouw apparaat met je router is niet heel erg van belang.

In onderstaande afbeelding is dit schematisch weergegeven:

Streamen van internet content

Als alternatief kun je content streamen die zich op je apparaat bevindt. Bijvoorbeeld door een tabblad in de Chrome browser te casten of door het hele scherm van je apparaat te casten en dan bijvoorbeeld video via VLC player af te spelen. In die situatie zal de kwaliteit vaak te wensen overlaten. Dat komt omdat het apparaat de stream dan rechtstreeks aan de Chromecast levert. Hiervoor moet je computer je scherm opnemen, de video encoden, én streamen naar de chromecast. Een hele belasting voor je apparaat die zich vertaalt in haperend beeld van matige kwaliteit. We hebben deze situatie hieronder afgebeeld.

Streamen van locale content

Mocht je willen proberen hoe dat bij jou gaat: je kunt eenvoudig een MP4 videobestand in een Chrome tab slepen en dit tabblad casten naar de Chromecast.

Handige Chrome-extensie om films van pc/laptop te streamen

Gelukkig kun je ook video’s van je apparaat streamen door gebruik te maken van tools zoals Videostream for Google Chromecast™.
Deze tools bieden een soort mediaserver functionaliteit waardoor het streamen een stuk soepeler verloopt.