Chromecast Audio installeren voor dummies

Het gemak waarmee je de Chromecast Audio in gebruik neemt is één van de sterke punten van deze kleine topper.

Toch is het zeker geen schande als je een Chromecast Audio gekocht of gekregen hebt maar niet precies weet hoe je die aan de praat moet krijgen. Volg de onderstaande stappen en binnen 10 minuten kan je muziek luisteren via je Chromecast Audio.

Je hebt je tijdens de setup je WiFi code nodig, dus als je dat niet weet is het handig deze op te zoeken voordat je begint.

Stap 1. De Chromecast Audio aansluiten

Om te beginnen sluit je de Chromecast Audio aan op het gewenste apparaat. Dit kan een (actieve) speaker zijn of een versterker / receiver. Vervolgens sluit je de stroomkabel aan op het apparaat en op een stopcontact. De Chromecast Audio staat nu aan en zendt een tijdelijk WiFi-netwerk uit, dit netwerk heeft als naam iets in de trant van “ChromecastAudio3578.a”.

Stap 2. De Chromecast App installeren

Om de Chromecast in gebruik te kunnen nemen heb je de officiële Chromecast app nodig. Als je al een Chromecast bezit zul je die al op een van je devices (smartphone, tablet) hebben staan. Is dat niet het geval dan moet deze nu eerst worden geïnstalleerd. Hiervoor zoek je de app op in de App Store van Apple of in de Google Play Store en installeer je die op je telefoon of tablet.

Stap 3. Chromecast Audio toevoegen binnen de app

Chromecast Audio setupStart de Chromecast app. Onderaan het scherm zie je de optie “Nieuw apparaat toevoegen”. Kies deze. In het volgende scherm wordt gevraagd welk type Chromecast je wilt configureren. Kies voor “Chromecast Audio”.

Nu verschijnt een scherm waarin je wordt gevraagd verbinding te maken met het tijdelijke WiFi netwerk van de Chromecast Audio (zie stap 1.). Let op: dit moet je doen in de WiFi instellingen van je device. Je moet hiervoor de Chromecast app verlaten, WiFi verbinding maken met de Chromecast Audio, en de app weer activeren.

Je ziet nu de melding “Je kunt nu je Chromecast instellen”.  In het volgende venster wordt je gevraagd om je speakers in te schakelen en dan op de knop “Testgeluid afspelen” te drukken. Tip: zet het geluid van je installatie / speakers niet te hard, de Chromecast zend het testgeluid op vol vermogen naar je speakers.

Als alle stappen goed zijn gevolgd hoor je nu het testgeluid, en kies je voor “Ik heb het gehoord”.

Stap 4. Land en naam instellen

In het volgende scherm moet je de juiste regio selecteren. Normaal gesproken staat hier al Nederland (België). Is dit niet het geval, selecteer dan het juiste land.

Vervolgens kun je de Chromecast een andere naam geven, en aangeven of je de gast modus wilt inschakelen. Informatie over de gast modus vind je in het artikel “De nieuwe Chromecast gast modus en Screencasting (mirroring)“.

Stap 5. Verbinden met WiFi netwerk

Tot nog toe verloopt de communicatie nog steeds via het tijdelijke WiFi netwerk van de Chromecast Audio. De laatste stap is dat je de Chromecast verbindt met je WiFi netwerk. Kies hiervoor je netwerk uit de lijst en geef het WiFi wachtwoord op.

Vervolgens verschijnt de melding “Bezig met instellen van <naam chromecast>”. Als dit is gelukt ben je klaar met de installatie, en kun je vanuit apps die de Chromecast Audio ondersteunen muziek gaan streamen.

Loop je tegen problemen aan bij het installeren van de Chromecast Audio? Laat hieronder een bericht achter en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

26 gedachten over “Chromecast Audio installeren voor dummies

 • 31 oktober 2015 om 10:36
  Permalink

  Aan het einde avn het installatieproces, krijg ik steeds de volgende melding:
  “ChromecastAudio3290 kan geen verbinding maken met Ziggo93212”.
  Ik het meerdere keren geprobeerd, het wachtwoord is juist, etc. etc. maar het lukt steeds niet.
  Graag spoedig uw reactie.

  Met vriendelijke groeten,’
  Robert
  06 45352244

  Beantwoorden
  • 7 februari 2016 om 23:38
   Permalink

   Ik heb exact hetzelfde probleem als Subroto.
   Gaarne assistentie bij het installeren

   Beantwoorden
 • 11 november 2015 om 15:26
  Permalink

  Chromecast audio kan geen contact met netwerk maken. Gaarne snelle reactie ivm beperkte tijd om apparaat te retourneren.

  Beantwoorden
 • 23 november 2015 om 18:10
  Permalink

  Mijn cromecast ziet mijn tv niet wel ander tvs in huis

  Beantwoorden
 • 30 november 2015 om 15:24
  Permalink

  ik heb twee stuks chromecast audio geïnstalleerd, ze werken allebij afzonderlijk prima
  Maar ik wil ze gelijktijdig muziek laten spelen (spotify premium) Hoe moet ik dat doen

  Beantwoorden
 • 2 december 2015 om 11:58
  Permalink

  Ik heb de Chromecast Audio 2 zowel op iPhone als op iPad al diverse malen doorlopen: alles gaat goed inclusief het koppelen aan mijn Ziggo netwerk, maar als ik via Spottify muziek wil afspelen komt er alleen geluid uit telefoon of iPad. Resetten helpt niet, wifi-versterker er tussenuit gehaald, helpt niet. Wat nu???

  Beantwoorden
  • 28 januari 2016 om 17:46
   Permalink

   Bij afspelen komt muziek alleen uit telefoon of pc en niet uit de boxen.
   Graag advies welke stappen ik zou moeten ondernemen.

   Beantwoorden
 • 28 december 2015 om 19:58
  Permalink

  Installatie Chromecast audio op Iphone helemaal doorlopen, tijdens het instellen geluid op de speakers. Zoek netjes verbinding met het netwerk, maar na installatie geen geluid uit de speakers tijdens het casten. Geluid alleen hoorbaar op de Iphone.

  Beantwoorden
  • 3 april 2016 om 19:49
   Permalink

   Eindelijk gevonden! Onderin Spotify bij beschikbare apparaten nog de chromecast selecteren, dan gaat hij van de telefoon naar de speakers.

   Beantwoorden
 • 4 januari 2016 om 11:48
  Permalink

  chromecast audio gekocht alles netjes doorlopen maar aan het einde van de rit krijg ik de melding ‘geen verbinding mogelijk met netwerk’ het modem is 2 jaar oud Experia Box v8 en gebruik ipad. wat nu?

  Beantwoorden
 • 9 januari 2016 om 12:30
  Permalink

  Alle stappen doorlopen en nu via iPhone 5s tunein app muziekzender geselecteerd. Bij afspelen komt muziek alleen uit telefoon en niet uit de boxen.
  Graag advies welke stappen ik zou moeten ondernemen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2016 om 22:55
  Permalink

  Mijn chromecast aangesloten maar bij de netwerkverbindingen op laptop, iPad of telefoon komt deze niet in beeld… bij mijn vriendin thuis doet dit apparaatje t wel. Het lampje brandt ook. Je zou zeggen: het apparaatje doet t dus.
  Hoe krijg ik m wel tussen mijn netwerkverbindingen zodat ik de rest van de installatiestappen ook kan doorlopen?

  Beantwoorden
 • 15 februari 2016 om 17:49
  Permalink

  Ik heb de Chromecast Audio op mijn iPhone geinstalleerd: alles gaat goed inclusief het koppelen aan mijn Wifinetwerk, maar als ik via Spottify muziek wil afspelen komt er alleen geluid uit telefoon. Wat nu???

  Beantwoorden
 • 23 februari 2016 om 15:51
  Permalink

  Het witte lichtje knippert, ik kan dus geen verbinding maken.
  Op mijn lijst met netwerken staat bij het netwerk van de chromecaste ook de kreet beperkt.

  Hoe los ik dit op!

  Beantwoorden
 • 22 september 2016 om 10:06
  Permalink

  Goedemorgen,

  Ik heb een nieuwe experia box V10 van KPN en sinds die tijd kan ik geen verbinding meer maken met de chromecast audio. De gewone chromecast via de tv werkt wel. Weten jullie misschien raad? Ik heb al de stekker eruit getrokken en opnieuw aangesloten maar ik krijg hem niet meer werkend.

  Dank voor het meedenken,

  m vr gr
  Lidewij

  Beantwoorden
 • 25 januari 2017 om 07:44
  Permalink

  bij deze dummie is het juist hetzelfde , de chromecast geraakt niet verbonden met mijn internet , hoe komt dat en wat moet ik daar aan doen .

  Beantwoorden
 • 25 juli 2017 om 22:18
  Permalink

  Ik zie hier alleen vragen, geen antwoorden. Ook ik heb een chromecast-audio en die wil NIET verbinden met de ziggo-modem. Zelf een nieuwe ‘connect-box van ziggo brengt geen oplossing. Help !

  Beantwoorden
 • 16 augustus 2017 om 11:13
  Permalink

  Ik heb vrijdag een nieuwe chromecast Audio gekocht maar het werkt niet met radio zenders vi de app van NPO. Hij valt telkens uit. Wat kan ik hieraan doen of is hij defect. Op de doos stond dat hij al open was geweest.

  Beantwoorden
 • 27 augustus 2017 om 23:30
  Permalink

  Ik heb onlangs een chromecast generatie 1 cadeau gekregen. Hoe heet de Chromecast app (voor Android)? Is dat Google Play Services?

  Beantwoorden
 • 26 september 2017 om 21:07
  Permalink

  Zo juist chrome cast audio geïnstalleerd, doch na casten via Google play geen geluid via audio box! Hoor alleen een korte “pling” (Bij test wel geluid via audiobox)
  Zowel via Samsung tab als smartphone S7 geprobeerd.
  Hoe op te lossen?

  Beantwoorden
 • 4 december 2017 om 21:20
  Permalink

  Chromecast audio app is niet te installeren op mijn laptop (ook al wordt aangegeven dat het apparaat ook geschikt is voor een laptop). Ik kan alleen mijn telefoon aansluiten.

  Beantwoorden
 • 28 januari 2019 om 17:56
  Permalink

  Mijn chromecast audio aangesloten op min Marantz versterker, line in.
  Maar als ik de app wil installeren vraagt hij om apparaat te vinden, maar vindt niets.

  Beantwoorden
 • 26 maart 2021 om 18:21
  Permalink

  Ik heb nog een oudere chromecast audio. Ik wil die installeren op mijn macbook om verbinding te maken met mijn hifi versterker. Maar dat lukt mij niet. Kan u mij helpen om dit te doen of waar vind ik daar goede uitleg over?“Mat dank

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *