Het gemak waarmee je de Chromecast Audio in gebruik neemt is één van de sterke punten van deze kleine topper.

Toch is het zeker geen schande als je een Chromecast Audio gekocht of gekregen hebt maar niet precies weet hoe je die aan de praat moet krijgen. Volg de onderstaande stappen en binnen 10 minuten kan je muziek luisteren via je Chromecast Audio.

Je hebt je tijdens de setup je WiFi code nodig, dus als je dat niet weet is het handig deze op te zoeken voordat je begint.

Stap 1. De Chromecast Audio aansluiten

Om te beginnen sluit je de Chromecast Audio aan op het gewenste apparaat. Dit kan een (actieve) speaker zijn of een versterker / receiver. Vervolgens sluit je de stroomkabel aan op het apparaat en op een stopcontact. De Chromecast Audio staat nu aan en zendt een tijdelijk WiFi-netwerk uit, dit netwerk heeft als naam iets in de trant van “ChromecastAudio3578.a”.

Stap 2. De Chromecast App installeren

Om de Chromecast in gebruik te kunnen nemen heb je de officiële Chromecast app nodig. Als je al een Chromecast bezit zul je die al op een van je devices (smartphone, tablet) hebben staan. Is dat niet het geval dan moet deze nu eerst worden geïnstalleerd. Hiervoor zoek je de app op in de App Store van Apple of in de Google Play Store en installeer je die op je telefoon of tablet.

Stap 3. Chromecast Audio toevoegen binnen de app

Chromecast Audio setupStart de Chromecast app. Onderaan het scherm zie je de optie “Nieuw apparaat toevoegen”. Kies deze. In het volgende scherm wordt gevraagd welk type Chromecast je wilt configureren. Kies voor “Chromecast Audio”.

Nu verschijnt een scherm waarin je wordt gevraagd verbinding te maken met het tijdelijke WiFi netwerk van de Chromecast Audio (zie stap 1.). Let op: dit moet je doen in de WiFi instellingen van je device. Je moet hiervoor de Chromecast app verlaten, WiFi verbinding maken met de Chromecast Audio, en de app weer activeren.

Je ziet nu de melding “Je kunt nu je Chromecast instellen”.  In het volgende venster wordt je gevraagd om je speakers in te schakelen en dan op de knop “Testgeluid afspelen” te drukken. Tip: zet het geluid van je installatie / speakers niet te hard, de Chromecast zend het testgeluid op vol vermogen naar je speakers.

Als alle stappen goed zijn gevolgd hoor je nu het testgeluid, en kies je voor “Ik heb het gehoord”.

Stap 4. Land en naam instellen

In het volgende scherm moet je de juiste regio selecteren. Normaal gesproken staat hier al Nederland (België). Is dit niet het geval, selecteer dan het juiste land.

Vervolgens kun je de Chromecast een andere naam geven, en aangeven of je de gast modus wilt inschakelen. Informatie over de gast modus vind je in het artikel “De nieuwe Chromecast gast modus en Screencasting (mirroring)“.

Stap 5. Verbinden met WiFi netwerk

Tot nog toe verloopt de communicatie nog steeds via het tijdelijke WiFi netwerk van de Chromecast Audio. De laatste stap is dat je de Chromecast verbindt met je WiFi netwerk. Kies hiervoor je netwerk uit de lijst en geef het WiFi wachtwoord op.

Vervolgens verschijnt de melding “Bezig met instellen van <naam chromecast>”. Als dit is gelukt ben je klaar met de installatie, en kun je vanuit apps die de Chromecast Audio ondersteunen muziek gaan streamen.

Loop je tegen problemen aan bij het installeren van de Chromecast Audio? Laat hieronder een bericht achter en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.