Chromecast 2

chromecast2-black-300x180Het is al bijna twee jaar geleden dat Google haar razend populaire HDMI streaming dongle introduceerde. Nu, ruim twee jaar later heeft de Chromecast een opvolger: de Chromecast 2.

>>> 29-9-15: de Chromecast 2 is een feit!<<<

Zie ook de nieuwe Chromecast 2 review pagina

Nieuwe Chromecast waar te koop

De nieuwe Chromecast 2 is inmiddels voor € 39 online te bestellen bij Bol.com en bij Coolblue. Ook is de nieuwe Chromecast te bestellen in de Google store. De betaalmogelijkheden zijn daar wel beperkter. Zodra de Chromecast ook bij andere webwinkels te koop is zullen we dit meteen melden. Op dit moment zijn de kleuren groengeel en koraal alleen in de Google store verkrijgbaar.

Wat is Chromecast

Inmiddels weet bijna iedereen wel wat een Chromecast is en wat de voordelen ervan zijn. Om het geheugen op te frissen: De Chromecast is een HDMI dongle gemaakt door Google. De stick past in de HDMI opening van bijna iedere TV, en maakt van een “domme tv” een Smart TV. Zo kan je met de Chromecast filmpjes en foto’s streamen naar je televisie. Bediening gaat via een smartphone, tablet of computer. 

De nieuwe Chromecast 2 - rood

Chromecast 2

Bij de Chromecast 2 kun je niet meer spreken van een stick omdat deze de vorm van een schijf heeft met daaraan een flexibele HDMI-kabel. Bij de oude Chromecast is het nog wel eens een probleem om de Chromecast in de TV te steken, Google heeft dat probleem handig opgelost zo. De achterkant van de Chromecast 2 is magnetisch, dus de stekker blijft er aan kleven (zie afbeelding).

Als de Chromecast zo’n success was, waarom hadden we dan nog een tweede versie van het apparaat nodig? Kort antwoord: het kan altijd beter en sneller. De Chromecast 2 ondersteunt zowel 2.4GHZ als 5GHZ WiFi en daarnaast beschikt hij over de optie “Fast Play” waardoor het streamen sneller zal starten. Als je een app start op je smartphone of tablet, dan zal de Chromecast deze app ook al vast laden. Hierdoor zal het casten veel sneller starten. Fast Play zal later (2016) nog verder uitgebreid worden, de apps gaan dan voorspellen wat je waarschijnlijk gaat afspelen en zullen een signaal aan de Chromecast geven deze content ook al vast in te laden.

Helaas ondersteunt de Chromecast 2015 geen 4K resolutie, dus de bezitters van een 4K televisie zullen misschien een beetje teleurgesteld zijn.

De mensen van pcadvisor.co.uk hebben hun hand al weten te leggen op de Chromecast 2 en de Chromecast audio en geven je in een filmpje op hun site een mooie indruk van het uiterlijk en de mogelijkheden van beide apparaten.

Chromecast 2 en gaming

Wie wel eens geprobeerd heeft te gamen via zijn of haar Chromecast weet dat dit geen geweldig succes is. De beelden werden over het algemeen te traag ingeladen (de delay was te groot) waardoor shooters, racegames en andere actie-spellen vaak niet of nauwelijks te spelen waren.

Chromecast 2 - Chromecast 2015

Met de Chromecast 2 gaat dit veranderen. Gamen op de TV via de Chromecast kan wel eens een grote vlucht gaan nemen. Google heeft om te beginnen een speciale versie van de Angry Birds Go voor de Chromecast aangekondigd. Demo’s laten zien dat dit goed werkt, snel en zonder latency en haperingen.

Andere Games die binnenkort op de nieuwe Chromecast gespeeld kunnen worden zijn Angry Birds Friends, WGT Golf,  Mini Motors WRT and Driver Speedboat Paradise. Wij gaan er van uit dat dit slechts het begin is van een hele reeks mooie games die op de Chromecast kunnen worden afgespeeld. De Chromecast wordt daarmee ook een concurrent van de game console. De telefoon of tablet fungeert dan als controller, je kunt dus met meerdere spelers tegelijk gamen op je TV-scherm.

Betekent de nieuwe Chromecast het einde van de Smart TV?

Als je de mogelijkheden van de nieuwe Chromecast zo op een rijtje zet, komt de vraag op of dit niet het einde gaat betekenen van de Smart TV. Want waarom zou je nu nog een Smart TV willen kopen? De interface is vaak traag en niet gebruikersvriendelijk en het aantal “apps” is beperkt. Bovendien schiet de CPU kracht van de TV al snel tekort, en is het veel sneller en makkelijker om je smartphone of tablet te gebruiken om even wat te bekijken of beluisteren dan dat je de TV hiervoor gebruikt.

3 gedachten over “Chromecast 2

 • 6 oktober 2015 om 16:35
  Permalink

  Bij het installeren van de chromecast 2 verschijnt de melding dat er een update is vereist. Deze update duurt vreselijk lang voordat ie geïnstalleerd is. De update blijft hangen op 6%.

  Beantwoorden
 • 22 januari 2017 om 21:01
  Permalink

  Die update was bij mij zo gepiept! Snap het probleem Niet!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *